dilluns, 18 de gener del 2016

COMENTARI D'UN CARTELL POLÍTIC COM A FONT HISTÒRICA


  1. Identifica el tipus de font i de què tracta
Aquests dos cartells són fonts primàries, ja que van ser creats i utilitzats durant les eleccions que es va dur a terme en l’any 1936 a Espanya. Són dues obres pictòriques, aquests cartells propagandistes defense les ideologies de dos partits: el partit del Front d’Ordre (dretes) i el partit del Front d’Esquerres.

  1. Contextualiza històricament la font
Durant el Bienni Conservador, les esquerres van estar represes i això va comportar que unissin les forces conra el govern conservador. Però el fracàs d’aquest va dur a realitzar-se les eleccions del 16 de febrer de 1936 on es van presentar units els partits catalanistes d’esquerres agrupant-se en el Front d’Esquerres; el qual donava suport al programa del Front Popular, que pretenien conquerir el poder i tornar a aplicar la legislació reformista. Mentre que els partits dretans van reaccionar unint-se en el Front Català d’Ordre. La resta de partits es van agrupar en el Bloque Nacional, constituït per la CEDA.
Finalment, els vots del Front Popular, que va guanyar les eleccions, van obtenir el 48% dels vots; mentre que els drets van obtenir un 46,5% dels vots.
A partir del triomf del Front Popular es va establir un govern format pels republicans d’esquerres (Izquierda Republicana i Unión Republicana). Manuel Azaña va ser elegit president de la República.
  1. Anàlisi formal
Els dos cartells transmeten la informació essencial del partit que defensen d’una manera clara i senzilla per tal de ser concisos i directes a l’hora de comunicar el missatge al públic.
el cartell de dretes, abunden els colors blanc en el fons, daurat i blau. Les figures que s’hi representen capten quasi tota l’atenció del cartell perquè estan centrats, creant una direcció mitjançant el martell, i són els elements que tenen més color.
D’altra banda, el cartell que promociona a les esquerres, fa una barreja entre la realitat i la ficció, representat l’edifici de la Generalitat de Catalunya sent aixafat per un peu gegant. En aquest cas, els elements ocupen quasi tot l’espai del cartell.
En els dos casos, les lletres estan situades a la part superior i a la part inferior del cartell. S’ha de tindre en compte que en el cartell de dretes es dona molta importància al nom del partit situant-lo a dalt d’aquest; en canvi al de sota la visió es dirigeix primer als elements visuals i en segon lloc als escrits.

  1. Iconografia i significat
Cartell d’esquerres: En aquest cartell de propaganda electoral del Front d’Esquerres es pot veure un peu enorme trepitjant un edifici, que representa la Generalitat de Catalunya. Els significats de cada element són els següents: el peu significa la Lliga Catalanista i tots els ciutadans d’esquerres; en canvi l’edifici vol transmetre la insatisfacció envers a les institucions governamentals. En definitiva, el cartell vol comunicar que si el partit d’esquerres guanya les eleccions farà una reforma en el govern del país  tindrà en compte els interessos dels ciutadants.
Cartell de dretes: en aquest cartell s’hi pot veure la figura d’un home que parteix una pedra amb un martell, en la pedra hi ha escrit Front d’Esquerres Revolució. Cada element té diferents significats, l’home són les persones de dretes, el martell representa les eleccions i el futur triomf del partit, i la pedra es refereix a la derrota del partit d’esquerres. El conjunt expressa la intenció d’acabar amb el partit d’esquerres en el cas de que el Front de Dretes guanyi les eleccions.

  1. Funció
Aquests cartells propagandistes estan adreçats als ciutadans, i serveixen per exaltar els mèrits de diferents partits polítics per tal de mobilitzar l’opinió pública a favor d’un d’ells. Un cartell defensa el partit del Front d’Ordre, format per la força de dretes; i l’altre defensa el partit del Front d’Esquerres.
En els dos casos es mostren les idees d’una manera simple i clara per tal de transmetre un missatge en que és combinen simbologies visuals i missatges escrits.

  1. Valoració
Crec que actualment els cartells no estan gaire utilitzats, ja que tenim altres mètodes propagandístics universals com els anuncis, la ràdio… Però en el moment en que es van crear aquests cartells, eren un dels principals mitjans de comunicació per arribar i convèncer als ciutadans. Els dos cartells, tot hi ser senzills, transmeten molt bé i de manera clara les intencions de cada partit, per tal de que sigui entenedor i concís.
D'altra banda des del meu punt de vista trobo que els dos són molt "radicals". Perquè el cartell que defensa el Front Català d'Ordre demostra que vol destruir el partit contrari. I el Front d'Esquerres et transmet que vol canviar completament la forma de govern. En definitiva, cadascú té dues ideologies diferents i contraposades, cosa que es demostra en la representació dels cartells. També crec que la forma en que s' expressen les diferents intencións de cada pertit estan molt ben pensades i estudiades per tal  de convèncer als ciutadans.