dijous, 21 d’abril del 2016

ACTIVITAT 4: LA POLÍTICA FRANQUISTA A CATALUNYA


a)Descriu el tipus de font i de què tracta.
El text anterior és un comunicant, per tant, una font primària. Aquest es tracta d’una ordre dirigida a la província de Tarragona en la que s’obliga a eliminar la llengua catalana dels cartells, carrers, establiments… en definitiva, en la publicitat, i substituir-la per la llengua castellana.


b)Diguis quin és el context històric de les dades que proporciona la font.
La dictadura (1939 - 1975) franquista va sorgir a causa d’un cop d’Estat militar contra la Segona República que va desenbocar a la Guerra Civil Espanyola entre nacionalistes i republicans. El primer grup comandat per Franco va obtenir la victòria;, es va imposar un govern on Franco posseïa tot el poder, es van eliminar les llibertats individuals i socials i es va establir una dura repressió sobre tots aquells que amenaçaven o no eren afins a la dictadura.
A Catalunya, la repressió va impartir-se de manera més dràstica i cruel, la cultura catalana amenaçava les aspiracions de crear un Estat totalitari i unificat, per aquest motiu la llengua catalana va ser suprimida i es va imposar el castellà; es van anul·lar les llibertats democràtiques i es van prohibir els partits polítics de caràcter republicà, també es va eliminar la premsa i la publicitat no adscrita a la dictadura. A més, es va suprimir l’Estatut d’Autonomia i es va perseguir tant la cultura i la llengua, com tothom que les manifestés públicament o s’oposés a la dictadura.



c)Expliqueu el contingut de l’ordre.
En aquesta ordre dictaminada pel règim del general Franco, s’adreça al governador civil de Tarragona, Mateo Torres Bestard. En ella s’exigeix la supressió de la llengua catalana en l’àmbit públic (carrers, establiments...) i publicitari (cartells, diaris, revistes...), substituint-la per la llengua oficial del país, el castellà.
Es va donar una data límit en que aquesta mesura s’havia d’aplicar, de manera que totes les responsabilitats requeien sobre els alcaldes. Aquesta mesura va establir-se per tal d’aconseguir crear un país unitari i totalitari.


d)Verifica si aquestes afirmacions són vertaderes o falses en referència a la política franquista a Catalunya i argumenta-ho:

  • L’autogovern de Catalunya es va mantenir. FALS
No es va mantenir perquè l’autogovern significava la separació dels territoris i l’establiment de diferents tipus de govern. El franquisme volia aconseguit tot el contrari, i es van eliminar tots els governs del països establint un estat totalitari i únic. Al eliminar l’autogovern català es va intentar crear una Catalunya espanyola i eliminar definitivament el catalanisme.

  • La única llengua oficial en actes administratius i públics era el castellà. CERT
Al eliminar totes les llengües i establir el castellà com a llengua oficial, tots els actes oficial es transmetien amb aquesta llengua.

  • Francisco Franco va mantenir l’Estatut d’Autonomia del 1932. FALS
L’Estatut d’Autonomia de 1932 va ser eliminat el 5 d'abril de 1938, quan l'exèrcit de Franco va arribar a Lleida i es va derogar l'Estatut de Catalunya.

  • Es va imposar un règim centralista i uniformista per espanyolitzar Catalunya. CERT
Es van prohibit els partits polítics, es va suprimir la llengua catalana i la cultura, amb la finalitat d’espanyolitzar Catalunya i aconseguir una Espanya unificada.

  • Es permetien signes identitàris catalans però no es podia parlar català. FALS
Això era tot el contrari, es perseguien els catalans, es van prohibir les manifestacions públiques del català i la seva cultura. També es van suprimir tots els símbols i noms catalans de carrers, establiments, de l’administració, la política...

  • L’Institut d’Estudis Catalans va haver de sobreviure en la clandestinitat. CERT
En l’educació es va prohibir l’impartació de la llengua catalana, establint com a única la llengua castellana. En clandestinitat, en famílies, cases o reunions privades es va educar i parlar amb llengua catalana.

  • Parlar del genocidi a Catalunya no es justificable.      FALS
Es va prohibir qualsevol expressió de la cultura catalana.