dimarts, 1 de març del 2016

DESENVOLUPAMENT I REDACCIÓ D’UN SUBTEMA


a)    Expliqueu les causes i el desenvolupament dels Fets d’Octubre de 1934 a Catalunya i les conseqüències que van tenir fins el 1936.
A finals de 1934, es va instaurar el Bienni Conservador, el govern espanyol estava dirigit per Alejandor Lerroux. Aquest va crear la CEDA de Gil Robles com a nou òrgan executiu conservador. Però per molta part del país, la CEDA i el seu líder simbolitzaven la fi de les transformacions republicanes.
El descontentament de Catalunya, davant la incorporació dels membres de la CEDA al govern de Madrid, va provocar que el 6 d‘octubre es declarés la vaga general revolucionaria contra el nou govern. Lluís Companys va declarar, com havia fet anteriorment Francesc Macià, l’Estat Català dins la República Federal Espanyola. A més, Companys va instar els dirigents antifeixistes a establir un govern provisional de LA República a Catalunya a l’espera del triomf de la vaga general.
Però l’Estat Català solament va durar deu hores. La CNT va retirar el suport al moviment català deixant-lo aïllat. Això va provocar el fracàs de la vaga general que es va dur a terme a molts llocs d’Espanya, ja que els partidaris revolucionaris es van presentar desorganitzats i gran part de la població no va mostrar suport a la rebel·lió. Tot hi això, l’exèrcit ràpidament va ocupar-se de la vaga i es va declarar l’Estat de guerra.
Amb unes poques canonades i solament enfrontar-se a un grup de nacionalistes, ràpidament es va sufocar l’aixecament. Els caps de la revolta van ser empresonats, més de 3.500 persones van ser detingudes, sobre tot diputats, alcaldes i regidors que havien donat suport a la insurrecció i els dirigents més destacats dels partits i els sindicats d’esquerres.
Les conseqüències dels fets d’octubre van provocar que el govern català sigues jutjat i els seus membres condemnats a trenta anys de presó, mentre que l’Estatut es va suspendre i la Llei de Contractes de Conreu va ser anul·lada. Entre abril de 1935 i el febrer de 1936, Catalunya va passar a ser governada per una coalició dels radicals i la CEDA.
A més, la CEDA també va augmentar la seva influència i va mostrar-se partidària d’aplicar les condemnes amb rigor i de procedir una reorientació del govern. Es van tornar les propietats als jesuïtes i es va nomenar a Gil Robles, Ministre de Guerra. Paral·lelament, Franco es va convertir en cap de l’Estat Major.
El juliol de 1935, la CEDA va proposar una modificació en la Constitució on es recollia la revisió del sistema autonòmic, l’abolició del divorci i la impossibilitat de l’expropiació de terres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada