dilluns, 14 de març del 2016

EL FRANQUISME: CONSTRUCCIÓ D'UNA DICTADURA


1. Identifica el tipus de font i de què tracta.

Aquesta pintura mural és una font primària, on s’hi representa la imatge del general Franco.
2. Contextualitza històricament la font.
Aquesta imatge va ser el període històric que hi va haver després de la Guerra Civil Espanyola, durant els anys 1936 i 1939. El general Francisco Franco, després de guanyar la guerra, va establir una dictadura militar autoritària, anomenada el franquisme. Aquest tenia un caràcter antiparlamentari, anticomunista, antiliberalista, catòlic i feixista.
3. Esbrina quan es va fer aquesta pintura i per a què.
Aquesta pintura mural, realitzada per Reque Meruvia, s’anomena “Alegoria de Franco y la Cruzada”.
El que pretenia aquesta pintura era exaltar el poder de Franco i tractar-lo com una divinitat, l’escollit per a deu; i representant-lo com un ésser superior als altres. En el seu moment va servir per demostrar al poble el poder de Franco, tractant-lo com el salvador d’Espanya.
4. Descriu l’escena representada i relaciona els elements simbòlics que apareixen a la pintura amb els fets històrics i el seu significat.
En el centre de l’escena s’hi representa a Franco vestit amb una armadura daurada semblant a la que utilitzaven els guerrers en les creuades, això es a causa de la importància que donava al passat, per aquest motiu està representat com un guerrer medieval.
Aquest personatge està envoltat per una àurea dorada i lluminosa, i sobre d’aquesta s’hi troba l’apòstol Santiago muntat sobre un cavall blanc, això vol representar la recerca del Sant Grial
Al voltant de Franco hi ha representades diverses persones que simbolitzen els diversos poders que donen suport a la dictadura franquista: la Església catòlica, l’exèrcit colonial africà, la Falange i el tradicionalisme.
5. Quin missatge creus que va voler transmetre l’autor? Amb quina ideologia es pot relacionar i quines conseqüències polítiques té?
Crec que vol inculcar al poble el gran poder del general Franco, representant-lo com un ésser únic, poderós i escollit per les divinitats per governar a Espanya. A part representa a Franco com l’escollit, superior a tots els demés i seguit per a tots

6. Valora les teves sensacions i sentiments en relació al quadre.
Aquest quadre per a mi és molt irònic, si ens centrem en les repercusions que va tindre Franco en la seva època i la imatge que tenim d'ell avui en dia. El general Franco és un símbol de maldat i radicalització per a Espanya, però en la pintura el representen com un heroi  i un ésser diví.
El que representa aquest quadre és una vergonya, perquè dona suport al règim frnaquista, tractant-lo com una època important i exitosa, cosa que a ser tot el contrari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada